Årets sunneste mattrender

Hva man bør eller ikke bør spise er til enhver tid gjenstand for endeløse diskusjon blant mat-interesserte nordmenn. Vi skal ikke ta stilling til de lærdes argumenter for og i mot årets nye moteretter, men i stedet se nærmere på fire enkle trender som har gått sin seiersgang i Norge i løpet av 2015.

Kimchi

KimchiKimchi er nasjonalrett i både Sør- og Nord-Korea, og inntar en selvfølgelig plass på ethvert koreansk middagsbord. Den siste tiden har imidlertid stadig flere fått sansen for denne lille klassikeren, til dels fordi den smaker godt, til dels fordi det er sunt. Kimchi inneholder nemlig såkalt probiotika, som gjør underverker for fordøyelsen vår. Grunnen er at denne kålretten er fermentert, en prosess som på det kjemiske planet innebærer at karbohydrater blir omdannet til syrer eller alkoholer. Kimchi passer perfekt som en siderett til både kjøtt og fisk, og kan enkelt lages hjemme på kjøkkenet.

Hummus

Hummus er kanskje ikke lenger noen hot nyhet, da de fleste nordmenn etter hvert har fått et forhold til denne klassiske arabiske delikatessen. Vi har imidlertid registrert at hummus stadig oftere brukes også utenfor det arabiske kjøkken, ja at den har blitt «mainstream.» Hummus er en blanding av moste kikerter, persille, salt, hvitløk og selvfølgelig olivenolje, og kan enten inntas som fingermat eller som tilbehør til en mer forseggjort middagsrett. Ettersom hummus inneholder fiber, proteiner og kommer lavt ut på den glykemiske indeksen, har den også en positiv innvirkning på helsen vår.

Blomkål

Den kjente og kjære blomkålen har fått en aldri så liten renessanse de siste årene, og er i følge matbloggerne årets hotteste grønnsak. Næringsinnholdet er det i hvert fall ingenting å si på, for blomkål er fattig på kalorier og rikt på alt annet som menneskekroppen trenger, som mineraler, fiber og vitaminer. At blomkål dessuten er utrolig billig og kan brukes til nær sagt hva som helst, gjør denne litt trauste favoritten til et must for helsebevisste nordmenn.

Pistasjnøtt

pisatgePistasjnøtter er en velsmakende lekkerbisken som gir oss både sunt fett, mineraler og proteiner. Pistasjnøtter inneholder også E-vitaminer. Nå er selvfølgelig pistasjnøtter alt annet enn helsekost i konvensjonell forstand – til det er de for kaloriholdige – men egenskapene nevnt ovenfor gjør at nøttene egner seg utmerket som et supplement i et ellers sunt og variert kosthold. Pistasjnøttene kan spises som snacks eller som ingrediens i en hovedrett. Mandler, cashew-nøtter og valnøtter er ypperlige alternativer hvis pistasjnøtt ikke er din personlige favoritt.

Privacy Policy