London Marathon – hvordan beregne oddsen…?

londonmarathonLyst til å vedde på hvem du tror havner høyest på resultatlisten til neste London Marathon? Ja, kanskje føler du deg sprek nok til også selv melde deg på..? Først kan vi godt vedde på om DU i det hele tatt får løpe der, kompis!

Det årlige maratonløpet i London har vokst enormt i omfang og interesse siden 7.000 løpere stilte fra start det første året i 1981. Nå er det nesten 300.000 påmeldte hvert år, men plass til kun 37.000 løpere. De fleste må derfor vinne deltakerplass i et eget lotteri før de kan håpe på å vinne noe i selve løpet.

7% sjanse for deltakelse

Løpere med tidligere høye plasseringer i London Marathon eller andre, internasjonale maratonløp, kvalifiserer til å være blant de 20.000 første løperne som får stille fra start. Det samme gjelder generelt interesserte som rett og slett er tidlig ute og melder seg på.

Allerede i mai i 2016 fikk man fem dager til å melde seg på til deltaker-lotteriet for neste år. Av de 247.000 interesserte fikk ca 7% positivt svar om at de kan stille til start når løpet går av stabelen i april 2017.

I praksis er det lang flere som får klarsignal til å kunne delta: kun 37.000 personer får være med og løpe, men 50.000 blir inviterte. Med mange års erfaring VET nemlig arrangøren veldig godt at tusenvis blir å først takke ja, men senere likevel ikke kunne være med på løpsdagen fordi de er blitt sjuke, skadet, fått dårlig råd eller av andre årsaker forhindret fra å komme til London i disse dagene.

Tidligere hadde arrangøren en «trøstefunksjon» hvor alle interesserte påmeldte som fikk avslag de forrige fem årene på rad, nå automatisk fikk delta neste gang. Dette måtte de dog slutte med fordi det simpelthen var for mange interesserte i å være med!

Slik beregnes oddsen

Sports-bookmakerne har en stor stab ansatte med kun èn jobb å gjøre: beregne sannsynligheten for at han-eller-hun skal vinne den-eller-den konkurransen. Dette kan man nesten vitenskapelig kalkulere ut fra en rekke faktorer: hvilke plasseringer har vedkommende hatt i de siste, foregående løpene? Er det meldt om noen nylige skader eller illebefinnende som kan innvirke på formen under løpsdagen?

Blogger finleses, utenlandske sportsnotiser sjekkes, har noen fans lagt ut bilder og formrapport om vedkommende løper i det siste..? Hva sier støtteapparat og medisinsk personell rundt atleten?

Nesten alt mulig at ulike typer info inngår i en stor miks av vurderinger som kan styrke eller svekke vedkommendes odds for å løpe fortere enn sine tidligere prestasjoner – og raskere enn de-og-dem av sine konkurrenter også.

De råeste odds-vinnerne

En god oddstipper, altså en privatperson som spiller på oddsen i håp om å vinne mer enn han taper, må være villig til å være like nøye og grundig som oddssetterne hos bookmakerne han skal spille hos. Å spille odds om du ikke har god peiling, er nemlig ikke så veldig annerledes enn å spille på spilleautomater på nett – du taper mer enn du vinner.

For å plukke ut vinnere flere ganger enn du misser, skal du ikke satse på å ha flaks! Litt flåsete sagt er en god oddsspiller en person som IKKE gambler, men snarere foretar en realitetsvurdering: «hvor sannsynlig, basert på alt jeg nå har lest og hørt, tror jeg hans vinnermuligheter er..?»

Ønsker du å vinne jevnt og trutt på oddsen, enten det nå er rundt London Marathon eller for andre sportsarrangementer, så må du lese og snuse opp mest mulig faktisk info om utøverne og hvilken fysisk og psykisk form de er i tett foran arrangementsdagen.

Hvis f.eks plutselig favorittløperne fotograferes god og fulle på vei hjem til hotellet seint på natta før løpsdagen, og bookmakerne ikke har rukket å få med seg dette ennå, ja, så kan DU vinne på å utnytte denne infoen til å satse på at de oppnår langt dårligere resultater i løpet enn hva oddsmakerne tror!

Hva kan du vinne på?

Her vinner du ikke bare på å vedde på hvem som kommer først i mål! De årene hvor soleklare super-løpere deltar i London Marathon er det uansett svært lave odds å plukke ut vinneren. Men om du er risikovillig og klar for å mest sannsynlig tape alt, ELLER dra i land en svært høy gevinst, er det noen spenstige måter å satse penger her!

Internasjonale bookmakere, og da særlig i Storbritannia, har lang tradisjon for å tillate selv de mest snodige veddemål tilknyttet et sportsarrangement. I tillegg til helt opplagte odds-veddemål som hvem som vinner og hvilken plass kommer han-eller-hun til å oppnå til slutt, har de også svært perifere ting du kan satse pengene dine på.

Som hvilket vær og nøyaktig temperatur det blir på finaletidspunktet? (Svært høy odds om du vedder på det blir lokal snøstorm under dette sommerarrangementet!) Hvor mange deltakere blir å falle og slå seg/ besvime underveis? Hvor mange må avbryte?

Klar for enda villere odds? Hvor mange år blir den samlede alderen på de 100 eller 1.000 første deltakerne som ankommer mål? Kommer det til å lande en ekte UFO i målområdet denne dagen?

Hvordan kan du satse kun ti kroner og garantert bli millionær? Du trenger bare vedde på at selveste rockekongen Elvis Presley fortsatt lever, melder seg på og vinner hele London Marathon neste gang løpet går! Ja, i tillegg er det dessuten nødvendig at faktisk dèt også skjer da…

Privacy Policy